Gyldenstad

Beliggenhed:
Gyldenhåb Hertugdømmet > Sølverbugt Grevskabet > Gyldenport Baroniet
Ligger helt vest og ud til havet, ca. fire dagsrejser fra Sværddyb.
Beboere:
Primært mennesker, da byen er hovedstaden i Varkilia/De Fire Riger – i alt ca. 300.000, der dog også inkluderer både dværge og halvlange.
Hersker:
Kaspian Løvenborg, Rigsmarsk af De Fire Riger.
Vigtige personer/grupper:
Kaspian Løvenborg – Rigsmarsk af De Fire Riger og bror til Kong Aelgol.
Baron Ezekiel Karminski – Stormester af Weitsteinsordenen.

Den Blå Garde – De Fire Rigers politienhed, med hovedsæde i Gyldenstad, ledet af General Otto Königswache.
Vegils Sønner – religiøs elitestyrke, uafhængig af Kongemagten, bestående af hænder ledet af Vegils Hus, specifikt dets Overfader; Kasper Fanton Lodbrökner.

Beskrivelse, udseende og særlige kendetegn:
Gyldenstad er Kongens Stad og hovedstad ikke bare i Gyldenhåb, men i hele Varkilia, og dermed De Fire Rigers absolutte centrum. Det er menneskenes hovedstad, den største menneskeby i Varkilia, og samtidigt en havneby. Gyldenstads størrelse er umulig at overse; om det så er de endeløse bannere og flag der pryder den, de mange moler der strækker sig ud i en bugt, således at et ekstremt antal skibe kan lægge til på en gang, eller bare det næsten utællelige antal af borgere i byen. Om dagen er Gyldenstad fyldt til randen med alskens kunstnere, musikere, håndværkere, købmænd, studerende og alt der imellem, for slet ikke at nævne alle de civile indbyggere, gennemrejsende m.m., og om aftenen kan man høre glade stemmer fra de mange værtshuse. Ligeledes er både en horde af soldater fra Den Blå Garde, en mindre hær af Vegilpræster og sågar også af og til hænder af Vegil umulige at undgå i byen, da alle tre grupperinger har hovedsæde her.

Der er masser af ting at se i Gyldenstad, ikke mindst arkitekturen: byen har nemlig har utroligt mange fantastiske og gamle bygningsværker. Gå en tur ud mod havnen; de fleste huse her er nybyggede og giver et meget fornemt indtryk, alt imens travle sømænd og gæve fiskere handler, spiller kort og deler historier på livet løs. Det gamle kvarter og arbejderkvarteret i den anden ende af byen er derimod knap så vedligeholdt, og mange familier presser sig sammen på ganske lidt plads, men begge kvarterer har gengæld lige deles charme og liv – men også snørklede gyder, hvor de fornuftige holder sig langt fra når dagslyset er forsvundet. Der er i byen flere af rigets bedste universiteter, både for lægmænd og præster, og uden for byen er der endeløse marker, hvor de mange bønder har deres daglige gang. I denne by af alle byer bor både nyttige urte-, alkymi- og lægekyndige, skøre opfindere, stædige dværgesmede, vise mænd og filosoffer side om side, ja selv de driftige magibrugere fra Weitsteinsordenen har hovedsæde her også. Alle lever side om side, ja også mere lyssky typer som tyve, spioner eller snigmordere, og det selvom Den Blå Garde gør alt de kan for at håndhæve lov og orden. Man skal naturligvis heller ikke glemme Adlen og deres respektive kvarter, der knejser op til kongens borg, Gyldenværk, hvorfra hans befalinger går ud til alle De Fire Riger.

Som det hører sig til har stort set alle guder et, hvis ikke flere, templer dedikeret til dem i Gyldenstad. Vegil er selvfølgelig den vigtigste, og har et dusin, hvis ikke flere, templer spredt overalt i staden. Sifentia, Morken og Jamtain har minimum ét tempel et sted i storbyen, hvis ikke flere, og Dunetan er markant repræsenteret rundt omkring i Gyldenstad, i form af hundredvis af vejaltre ved både markedspladserne, den kæmpe havn og ikke mindst indgangen til byen. Kongens personlige jægere har lige præcist ét mindre kloster dedikeret til Jazburs jagtaspekt, hvor der er striks kontrol med, hvem, hvad og hvordan der tilbedes. Selv Henshirs og Garons tilhængere rygtes at have mindre tilholdssteder et ukendt sted i Gyldenstad, kun kendt af de få indviede.

Hatto har derudover det største og mest overdådige tempel i hele Varkilia, officielt navngivet Det Royale Tempel til Hattens Herre, Verdensbæreren Hattos Evige Udholden, og placeret for enden af Gyldenstads hovedgade. Templet er tegnet og finansieret af Lysander V – tidligere konge af De Fire Riger. Efter Kong Lysander V’s død har templet i folkemunde ændret navn til det noget simplere Solens Hjem, men er stadig officielt uændret. Templets tag er formet som en enorm hat, og har De Fire Rigers enorme landmasser indlagt i grøn marmor og de største byer markeret med diverse ædelsten. Sidst, men absolut ikke mindst, er det i denne by at Vegils Hus’ berømte Overhus findes, et vidunder så prægtigt at mange pilgrimme og rejsende i det hele taget drager enorme afstande for blot at besøge dette skønne værk.