Trolde

Trolde er store men fredelige væsener, der typisk bor alene, men enkelte grupper med op til tre trolde, siges at være blevet spottet rundt omkring i Fauntasia. Trolde er yderst sjældne og svære at finde. De bor oftest i store grotter eller hulrum langt oppe i bjergene, men de kan bo alle steder hvor der er ly at finde, og dyr at spise. De få trolde der er blevet set, har vist, at trolde er tættere på at være dyr, end noget andet intelligent væsen. Det betyder ikke nødvendigvis de er dumme, men de har ingen nedskrevet eller observeret kultur at berette om; intet særegent sprog eller primitiv religion heller.

Trolde færdes så vidt muligt ikke udenfor, men beskytter dog et enormt territorium omkring deres hjem, og derfor er de nu kendt som aggressive væsner. Trolde er til gengæld ikke invasive og vil sjældent flytte bosted, men vil omvendt ikke tøve med at dræbe alle uheldige sjæle der støder på dem. Det siges at trolde er usårlige, og at de kun kan dræbes ved at brænde dem ihjel. Dette vides dog ikke med sikkerhed, og kan blot skyldes deres umådelige styrke og udholdenhed. Disse historier har gjort dem til yderst eftertragtet jagtbytte, både blandt orker, mennesker og flere vildelverstammer. Derudover er det populært iblandt folkemunde at sige, at troldene er bange for rugbrød. Der er observeret flere variationer af trolde, afhængigt af hvordan de lever.

Stentrolde:
Stentroldene er de bedst kendte af alle trolde, og også de mindste rent fysisk. De bor i grotter og hulrum højt oppe i bjergene. De er typisk blålige eller grå i huden, med store – nærmest stødtandslingende – tænder i undermunden.

Skovtrolde:
Skovtrolde bor typisk i grupper med andre skovtrolde, og det er derfor sjældent at se en skovtrold alene. Skovtroldene er de mest intelligente af troldene, og nogle påstår sågar at have set dem arbejde med primitive værktøjer og ild. Derudover mener nogle, at skovtroldene har indgået et form for samarbejde med skovelverne, men dette er blot rygter for øjeblikket.

Flodtrolde:
Flodtrolde er den mindst udbredte af alle trolde. Dette skyldes at flodtrolde bor i søer og i floder – noget som er meget eftertragtet for andre arter at bygge byer ved. Især menneskernes store ekspansion og tilhørende kolonisering af Hatten har resulteret i, at flodtroldene er blevet stort set fuldstændigt udryddet.

Sumptrolde:
Sumptroldene er de største af alle trolde, og lever dybt inde i Hattens forræderiske sumpe. Det siges at sumptroldende er de mest aggressive, og kan dræbe selv orker med blot et enkelt slag. Derudover kan de regenerere deres sår nærmest øjeblikkeligt, hvilket gør dem yderst farlige, såfremt man skulle støde på en. Der er sågar også historier om store orkhøvdinge der har haft trolde med i deres stammer, siden de er glimrende krigere – ikke pga. deres kampevner, men fordi de både er skræmmende og kan skabe et enormt kaos i kampens hede.