Sværddyb

Beliggenhed:
Gyldenhåb Hertugdømmet > Rosfeldt Grevskabet > Elano Baroniet
Beboere:
Max. 100, men på årlig basis rejser flere tusind gennem området. I Sværddyb bor der primært mennesker, og langt de fleste i Sværddyb By – men både elvere, dværge, halvlange, Djinni samt gobliner har også tilholdssteder forskellige steder i Sværddyb.
Hersker:

Baron Richard Elan.
Vigtige personer/grupper:
Tordenelverne – en stamme af vildelvere. De er dog tilsyneladende ikke længere i området, men forsvindingsnumre har de ikke været blege for at benytte sig af tidligere, så helt væk er de nok ikke…

Beskrivelse, udseende og særlige kendetegn:
Sværddyb selv ville være en ubetydelig flække, hvis ikke det var fordi den lå på Kongsvejen og dertil var første beboede menneskeby efter Bredebro. Derfor får Sværddyb enormt mange besøgende, og mange arter kalder desuden det lille len for deres hjem. I området er der flere forskellige nævneværdige ting og steder, som fx:

Birkelunden, der, i de sidste mange tusinde år og indtil for nylig, har været beboet af Tordenelverne. Tordenelverne var områdets oprindelige beboere, lang tid før Sværddyb fik sit navn, og før menneskerne overhovedet var blevet til. På daværende tidspunkt var det et smukt naturområde uden andet end dyr og planter, og her valgte en del af Tordenelverne at slå sig ned.

Sværddyb By, hvor næsten samtlige mennesker i Sværddyb har hjemme, og dertil enkelte halvlange og dværge. Det er en simpel by, beboet af primært bønder og andre håndværkere såvel som soldater i Den Blå Garde, og er bygget ovenpå en jordpalisade. I Sværddyb By kan man få et krus øl og et hvil i Den Udtrådte Støvle eller besøge det lokale Vegilhus.

Khâz’draínbûr er en dværgefæstning, nu liggende i ruiner efter utallige angreb fra orker og gobliner. Fæstningen ligger på toppen af en bakke omkranset af en intakt mur, dog med ganske synlige skader. Khâz’draínbûr har to porte, hvoraf den ene er komplet ødelagt: dørene fra porten ligger i disse dage et stykke indenfor Khâz’draínbûrs indgangshal, for længst banket ind af en rambuk. Den anden port er, af uvisse årsager, stort set urørt af århundrederne. I Khâz’draínbûr er der to enorme søjler – den ene står stadig op, mens den anden ligger væltet ved den førstes side. Iblandt stenblokkene og ruinerne er der bygget primitive lejre af gobliner, da dværgene i området i lang tid ikke har haft et stort nok antal til at gøre noget ved problemet.

Fontænen i Sværddyb var reelt forladt, efter Kong Florentin VII Løvenborg af De Fire Riger erklærede selvsamme organisation krig for nogle år siden, men er nu beboet af en gruppe Djinni, som benytter sig af Fontænens magiske knudepunkt samt det tilhørende bibliotek.

Dybelvernes Labyrinter er en indgang til et uigennemskueligt system af underjordiske gange og korridorer, der formentlig løber under en hel del af Gyldenhåb, og altså har flere indgange og udgange – en af disse i Sværddyb. Det var engang hjemsted for de skumle dybelvere, men de er ikke blevet set regelmæssigt i Sværddyb i årtier. Det siges at kun dybelverne selv kan finde rundt i labyrinterne, og enhver anden der forsøger, vil fare vild i de snoede og buldrende mørke gange. I dag benyttes labyrinten kun af enkelte gobliner som tilflugtssted – men af og til er der dybelvere at finde i Sværddyb, og det er herfra de kommer, sommetider sågar i selskab med monstre og andre ubehageligheder.

Sværddyb Mine, der er hele grunden til, at der af og til er dværge i området – efterhånden er minen dog udtømt for værdifulde mineraler, men sommetider finder en heldig person alligevel gemte skatte.

Elvertræet, også kendt som Livstræet af elverne selv, er et af stederne for de mytiske Livstræer, plantet efter Soltræets fald for flere tidsaldre siden. Elvertræet er et populært pilgrimssted for mange elvere.

Gerbochburg ruiner, der for mange hundrede år siden var en lille, men solid borg hersket af fyrsten Gerboch. Den er bygget med gammel teknologi og magi, og dertil ”pyntet” med dværgske runer, så derfor står dele af ruinen endnu intakt. Ruinerne er imidlertid i dag for længst forladt og ubeboet.

Scobaz’ Mausoleum, også kendt som Det Forbudte Tempel af Sværddybs indbyggere, der i en tid husede dødemaneren Scobaz. Mange dumdristige helte har i gennem tiden forsøgt at gennemsøge stedet og har formodentlig mistet livet i de dunkle gange – de er i hvert fald ikke blevet set siden. I dag er bygningen øde, i hvert fald udadtil – alle fornuftige sjæle undgår dog stadig stedet.